Gezondere voeding, start met de basis
Ontbijt
We hebben het belang van variatie besproken. We zijn gewoontedieren en ons ontbijt (en ook vaak de lunch) is al jaren hetzelfde. Hoewel je wellicht gezond ontbijt levert geen enkel voedingsmiddel alle belangrijke voedingsstoffen. Dus hoe meer variatie je aanbrengt, hoe meer voedingsstoffen je binnen krijgt. Een makkelijke manier is de (besproken) 3-dagenregel. Wat je de ene dag als ontbijt (of lunch) eet, eet je dan pas weer 3 dagen later.
Hierbij een aantal alternatieven voor het brood-ontbijt. (Brood zelf kun je dus ook om de drie dagen blijven eten):
Havermoutpap
Een beker melk (nog beter om plantaardige melk te gebruiken of geitenmelk) met daarin 5 EL havermout. Wat rozijnen, noten, zaden en een scheutje honing en kaneel erbij en je hebt een prima ontbijt . Uiteraard kun je hiermee zelf experimenteren wat je lekker vindt.
Groene smoothie
Paar blokjes diepvries spinazie; broccoli roosjes (ook diepvries; of vers wat je overhoudt als snijafval); banaan (of andere zoete vrucht); halve citroen; halve avocado en water. (Google op groene smoothies en je vind oneindig veel recepten)
Eieren/omelet
Griekse yoghurt (vette, niet de magere!)
met walnoten, schepje honing (eventueel wat fruit)
Een keer een ontbijt overslaan, of pas eten nadat je (rustig) bewogen hebt, is op zijn tijd ook best gezond. Bekijk de Tedx van Mark Mattson over Intermitting fasting.
We hebben het belang van variatie besproken. We zijn gewoontedieren en ons ontbijt (en ook vaak de lunch) is al jaren hetzelfde. Hoewel je wellicht gezond ontbijt levert geen enkel voedingsmiddel alle belangrijke voedingsstoffen. Dus hoe meer variatie je aanbrengt, hoe meer voedingsstoffen je binnen krijgt. Een makkelijke manier is de (besproken) 3-dagenregel. Wat je de ene dag als ontbijt (of lunch) eet, eet je dan pas weer 3 dagen later.
Hierbij een aantal alternatieven voor het brood-ontbijt. (Brood zelf kun je dus ook om de drie dagen blijven eten):
Havermoutpap
Een beker melk (nog beter om plantaardige melk te gebruiken of geitenmelk) met daarin 5 EL havermout. Wat rozijnen, noten, zaden en een scheutje honing en kaneel erbij en je hebt een prima ontbijt . Uiteraard kun je hiermee zelf experimenteren wat je lekker vindt.
Groene smoothie
Paar blokjes diepvries spinazie; broccoli roosjes (ook diepvries; of vers wat je overhoudt als snijafval); banaan (of andere zoete vrucht); halve citroen; halve avocado en water. (Google op groene smoothies en je vind oneindig veel recepten)
Eieren/omelet
- Met soepgroente
- Geprakte banaan/rozijnen/noten/kaneel
- Met spek/ham
- Met champignons
Griekse yoghurt (vette, niet de magere!)
met walnoten, schepje honing (eventueel wat fruit)
Een keer een ontbijt overslaan, of pas eten nadat je (rustig) bewogen hebt, is op zijn tijd ook best gezond. Bekijk de Tedx van Mark Mattson over Intermitting fasting.
Ook in brood kun je variëren. Kijk ook eens naar andere graansoorten zoals spelt/rogge. Desembrood is ook weer wat gezonder dan het (vaak snel gebakken) brood met gist. Maar denk ook aan de regel: Geniet!! Als je nog maar 2-3 x per week met brood ontbijt, zorg dan dat je het lekker vindt en zorg voor voldoende dik beleg (misschien ook met wat groente) en het liefst met roomboter.
Overigens kun je deze variaties ook als lunch gebruiken. Daar heb je dan ook nog de mogelijkheid om salade te eten of goed gevulde groentesoep, om zo ook aan je (minimaal) 250 gr. Groente p/d te komen.
Eet smakelijk! Maak eten weer leuk en lekker i.p.v. iets waar je ‘bang’ van moet zijn…
Overigens kun je deze variaties ook als lunch gebruiken. Daar heb je dan ook nog de mogelijkheid om salade te eten of goed gevulde groentesoep, om zo ook aan je (minimaal) 250 gr. Groente p/d te komen.
Eet smakelijk! Maak eten weer leuk en lekker i.p.v. iets waar je ‘bang’ van moet zijn…